Menu

Fiziolabor - gyógytorna

fizioterápiás kezelések Vácon - Lovarda tér 16. harasztihedvig@gmail.com - 30 5207742

2600 Vác, Lovarda tér 16.   -   harasztihedvig@gmail.com   -   SMS:  30 520 7742


árak / kezelések

 

vizsgálati díjak:
 
kezelési díjak:
csecsemő (max. 1év): 45 perc - 10.000 Ft. 30 perc -6000 Ft.

gyerek/felnőtt:           60 perc - 12.000 Ft.

                                    90 perc - 16.000 Ft.

45 perc - 9000 Ft.

55 perc - 10.000 Ft

 

A vizsgálat minimális ideje csecsemők esetén (12 hónap alatt) 45 perc, minden egyéb esetben 60 perc, vagy 90 perc. 

A vizsgálatra felnőtteknek váltóruha (short, poló, top, amiben jól látszik a gerinc, tiszta zokni), csecsemőknek váltás pelenka, valamint takaró szükséges, amin kezelni fogjuk. Kérnénk minden orvosi dokumentációt elhozni, vagy előzetesen emailben átküldeni.

GERINCFERDÜLÉSSEL érkezők az elkészült RTG-t CD-re kimásolva hozzák el, a terápia felállításához nem elégséges a leírás!

 

Kezelés 24 órán belüli lemondása esetén a következő alkalommal a mindenkori aktuális kezelési díj 50%-t ki kell fizetni.

Az időpontra várók érdekében kérném, hogy idejében jelezze, ha nem tud eljönni a megbeszélt időpontban!

Csecsemők, kisgyermekek lebetegedése esetén is kérném mihamarabbi jelzését SMS-ben!

Köszönöm előre is együttműködését!

 A 2022 évi kormányrendelet értelmében egészségpénztáraknak szóló számlát többé nem adhatok ki.  

Köszönöm megértésüket!


kezelések - alkalmazott módszerek és technikák

SCHROTH módszer gerincferdülésre:

Katharina Schroth német gyógytornász fejlesztette ki, aki maga is gyógytornász volt és saját gerincferdülése kapcsán alakította az eljárást. 3 dimenzióban korrigáló gyógytorna, meghatározott testhelyzetekben, külső segédeszközökkel megtámogatva (bot, párna, testhelyzet...stb.), speciális légzés technikával összekötve. A gyakorlatokat csak erre képzett gyógytornász taníthatja be, amelyeket napi 45 perces rendszerességgel kell a páciensek otthonában gyakorolni. Kisgyermekeknél nem alkalmazható a gyakorlatok összetettsége, a koncentráció és monotonitástűrés szükségessége miatt. Jól kiegészíthető a SEAS módszerrel (ld. alább), amely dinamikusabb jellegével más oldalról segíti a terápiát.

 

 SEAS gerincferdülésre: 

Modern, dinamikus terápia gerincferdülésre Olaszországból, az ISICO intézetből. Dinamikus, változatos, személyre szabott terápia, amely tudományosan bizonyított eredményeket mutat a korzett viselésének megelőzésében. Az elnevezése (SEAS) a Scientific Exercises Approach to Scoliosis rövidítése, melynek magyar megfelelője: Tudományos  Gyakorlatok Scoliosis Kezelésére. Mindennapokba beilleszthető, praktikus gyakorlatokkal. Magyarországon terapeuták egyenlőre korlátozott számban találhatóak, mert SEAS képzésük nem rég kezdődött el. 

 

 McKenzie módszer gerincsérv kezelésére:

Új-zélandi gyógytornász által kidolgozott, világszerte használt módszer a gerinc, porckorong és végtagfájdalmak vizsgálatára és kezelésére. Leggyakrabban gerincsérv kezelésére ajánlják. A diagnózis felállítása után egyénre szabottan alkalmazandó terápia, ami a páciens aktív bevonását is jelenti: kezelésekkor betanított gyakorlatokat meghatározott mennyiségben önállóan kell ismételni a páciens otthonában. A terapeuta kontrollja mellett a gyakorlatokat az aktuális (új) állapothoz igazítva kell folytatni a kívánt állapot eléréséig.

 

Szegmentális stabilizáció:

gerinc túlterhelése, előre haladott életkor, hanyag tartás, csigolyák közötti bármely alkotó sérülése (porckorong, szalagok, kisizületek, kilépő idegek, mélyen fekvő izmok..), a gerinc tartó funkcióját csökkentik, így a gerinc adott szakasza instabillá válik. A mély tartóizmok helyett felületesen fekvő nagy izmokkal dolgozik a szervezet. Ez tünetekhez vezethet: derékfájdalom, hosszas ülés/állás alatti fájdalom, felálláskor fájdalom, merev mozgások, ízületek, , görcsös izmok...stb. A terápia a páciens aktív, türelmes tornáját igényli, mely során a mély izmok megerősödnek, a szervezet újra tanulja a helyes izomműködést, így a gerinc újra betöltheti stabil tartó szerepét. 

 

Fascia - izompólya technikák: Stecco és FDM

Olasz Luigi Stecco által kidolgozott manuális technika. Az izmokat körbevevő izompólya (fascia) mély rétegeit kezeli, visszadja az izom normális rugalmasságát, térfogatát, feloldja hosszú ideje fennálló letapadásokat. Az izompólya az egész testet behálózó, összefüggő rendszer, amelyben számtalan a test helyzetét érzékelő "jelfogó" található. A kezelésekkel így nem csak a fájdalmas területet, hanem az egész test normál működését tanítja újra. Passzív (a páciens nem tornázik), nem fájdalommentes technika, mely türelmet és fájdalomtűrést igényel, de gyors eredményt hozhat. Kezelése elmaradása esetén évekkel később következményesen is megjelenhet fájdalom, kóros mozgás, tipikusan nem az eredetileg érintett területen.

 

Kinesio/kinematic taping:

A technika Japánból, csontkovácstól származik. 100% pamutanyag gyógyszermentes, bőrsemleges akril ragasztóval bevonva, a bőr mozgását utánzó nyúlással bír. Megfelelő módon és helyen feltapasztva a bőrben található érzékelőkön át "kommunikál" az izmokkal. Idegfájdalmak csillapítására, izomfájdalmakra, sport sérülések után tehermentesítésre, vagy éppen az izmok támogatására kiegészítő terápiaként alkalmazható. Visszatérő sérülések, fájdalmak esetén a felragasztási mód a páciensnek megtanítható. 

 

Perifériás idegmobilizáció

A gerinc mentén kilépő, minden szervhez lefutó idegszálaknak saját ellátási területük van. A lefutás mentén bármely okból az ideg nyomás alá kerülhet, pl.: gerincműtét után, porckorong problémáknál, túlterheléses gyulladások után (váll, csukló...stb) sérüléskor, kemoterápia után. A nyomás az adott területen fájdalmat, érzészavart okoz. A technikával az idegszál a nyomás alól felszabadítható, mozgékonysága helyrehozható, ezáltal megszünik a fájdalom, az érzészavar. A technika váltózó mértékben a páciens aktivitását is igényli.

 

DSGM - Dévény módszer

Dévény Anna gyógytornász által kidolgozott, újszülött kortól alkalmazható módszer. Kifejezetten hatásos korai időszakban mozgásfejlesztésre, az idegrendszer ösztönzése által. A terapeuta a vázizom rendszer izompólyáin található érzékelőkön (receptor) keresztül befolyásolja az izmok feszültségi állapotát, normalizálja az izomtónust, ezáltal teszi lehetővé a sérült irányítás alatt álló izmok, testrészek normál mozgását. Kíváló kiegészítő technika baleseti sérülés és gerincferdülés esetén is!

 

Rehabilitációs Pilates 

Gyógytornászok által alkalmazott módszer. Az eredeti Pilatesre alapozva, tudományos kutatásokkal alátámasztott mozgásmintákat alkalmaz olyan esetekben, amikor a mozgás fájdalommal jár, sérülés, vagy egyéb egészségügyi probléma áll fenn. Rehabilitáción alapuló torna, amely életkortól és "sportos" előélettől függetlenül alkalmazható. Jól illetszthető a menopausa környékén, illetve szülés utáni regenerációkhoz is.

 


Mummy Tummy - medencefenék és szétnyílt hasizom terápiája 

Szülés előtt/után, várandós, vagy klimax környékén járó  nőknek egyaránt hasznos és gyakorlatias tudás a gátizmokról, hasizmokról, törzsizmokról. A gátizmok és a mély hasizom összehangoltsága szükséges a törzs megfelelő teherbírásához, mindennapi élethelyzetek fájdalommentességéhez, inkontinencia/gátizomgyengeség elkerüléséhez. Rehabilitációjuk hiányában derék/hát/nyak és csípő fájdalmak alakulhatnak ki. A Mummy Tummy Training mind megelőzésre, mind már kialakult tünetek csökkentésére, megoldására, valamint a szétnyílt hasfal kezelésére alkalmas.

 

Állkapocs ízületének manuális terápiája

A rossz testtartás, előre helyezett nyak és fej helyzete befolyásolhatja az állkapocs ízület helyzetét is.  A gerincferdülés szintén hatással van a fej-nyak, ezáltal az állkapocs helyzetére. (gyakori a fogszabályozás!) Hibás tartásnál az állkapcsot és nyakat-vállövet összekötő izmok az állat kissé hátrafelé húzzák, emiatt az állkapocs fejecse rendellenes helyzetbe kerülhet az ízületben. Az állkapocs (rágó) ízület mögött közvetlenül ideg és érképletek futnak, amik ily módon nyomás alá kerülhetnek. Ez idővel fejfájáshoz, fájdalomhoz, érzékenységhez, kattogó állkapocshoz vezethet. Terápiája komplex megközelítést igényel: a gyógytornász nem csak nyak-fej izmait, hanem szájon át az állkapocs ízületét is kezeli. Krónikus és nem javuló esetekben ajánlott állkapocs szabályozással dolgozó fogorvos segítségét is kérni! Ha a kórós állkapocs a nyelv helyzetét is befolyásolja, (különösen gyermekeknél, 8-10 éves kortól) logopédust is érdemes felkeresni!​