Menu

Fiziolabor - gyógytorna

fizioterápiás kezelések Vácon - Lovarda tér 16. - 30 520 7742

header photo

Kezelésekről

Kérném, hogy érkezéskor mosson kezet (gyermekét is) és használja a kézfertőtlenítőt.

Csecsemővizsgálat és kezelés alatt csak 1 szülő/rokon/kisérő jelenléte lehetséges! Az együttműködést előre is köszönöm!

 

             A kezelések személyre szabottan, egyéni vizsgálat alapján, előzetesen egyeztetett időpontban történnek.

Időpontegyeztetés SMS-ben, vagy emailben történik.

                                                                         Tel: +36305207742 

                                                                         email: harasztihedvig@gmail.com

Első alkalom a vizsgálat: anamnézis, dokumentáció megtekintése, a szükséges fizikai vizsgálat megtekintéssel, tapintással, tesztek

elvégzésével a gyógytornász döntése szerint. A vizsgálat minimális időtartama csecsemőknek 45 perc, minden más esetben 60 perc.

           A további kezelések időtartama a vizsgálat alapján dől el: 30 perc, 45 perc,  60 perc.

 

Vizsgálatok díja

Csecsemő vizsgálat (1 éves korig): 45 perc - 8000 Ft

Minden, nem csecsemő vizsgálat (1 éves kor felett):  60 perc - 12.000 Ft

 

Kezelések díja

30 perc - 5000 Ft

40 perc - 8000 Ft

55 perc - 10.000 Ft

A 2022 nyári kormányrendelet értelmében egészségpénztáraknak továbbiakban nem adhatok számlát,

 Köszönöm megértésüket!

 


 Schroth terápia gerincferdülésre

Katharina Schroth német gyógytornász fejlesztette ki, aki maga is gyógytornász volt és saját gerincferdülése kapcsán alakította az eljárást. 3 dimenzióban korrigáló gyógytorna, meghatározott testhelyzetekben, légzés technikával összekötve. A gyakorlatokat erre képzett gyógytornász tanítja be, amelyeket napi 45 perces rendszerességgel kell a páciensek otthonában gyakorolni. Jól kiegészíthető a SEAS módszerrel (ld.alább), amely dinamikusabb jellegével segíti a gyógyulást.


SEAS gerincferdülésre

Új, modern és hatékony terápia gerincferdülésre Olaszországból, az ISICO intézetből. Dinamikus, változatos, személyre szabott terápia, amely tudományosan bizonyított eredményeket mutat a korzett viselésének megelőzésében. Az elnevezése (SEAS) a Scientific Exercises Approach to Scoliosis rövidítése, melynek magyar megfelelője: Tudományos  Gyakorlatok Scoliosis Kezelésére. Mindennapokba beilleszthető, praktikus gyakorlatokkal. Magyarországon terapeuták egyenlőre korlátozott számban találhatóak, mert SEAS képzésük nem rég kezdődött el. Ha gerincferdülése van, próbálja ki, nem fog csalódni!

McKenzie terápia

Új-zélandi gyógytornász által kidolgozott, világszerte használt módszer a gerinc, porckorong és végtagfájdalmak vizsgálatára és kezelésére. Leggyakrabban gerincsérv kezelésére ajánlják. A diagnózis felállítása után egyénre szabottan alkalmazandó terápia, ami a páciens aktív bevonását is jelenti: kezelésekkor betanított gyakorlatot meghatározott mennyiségben önállóan kell ismételni a páciens otthonában. A terapeuta kontrollja mellett a gyakorlatokat az aktuális (új) állapothoz igazítva kell folytatni a kívánt állapot eléréséig.

Állkapocs Ízület manuális terápia

A rossz testtartás, előre helyezett nyak és fej helyzete befolyásolhatja az állkapocs ízület helyzetét is.  A gerincferdülés szintén hatással van a fej-nyak, ezáltal az állkapocs helyzetére. (gyakori a fogszabályozás!) Hibás tartásnál az állkapcsot és nyakat-vállövet összekötő izmok az állat kissé hátrafelé húzzák, emiatt az állkapocs fejecse rendellenes helyzetbe kerülhet az ízületben. Az állkapocs (rágó) ízület mögött közvetlenül ideg és érképletek futnak, amik ily módon nyomás alá kerülhetnek. Ez idővel fejfájáshoz, fájdalomhoz, érzékenységhez, kattogó állkapocshoz vezethet. Terápiája komplex megközelítést igényel: a gyógytornász nem csak nyak-fej izmait, hanem szájon át az állkapocs ízületét is kezeli. Krónikus és nem javuló esetekben ajánlott állkapocs szabályozással dolgozó fogorvos segítségét is kérni! Ha a kórós állkapocs a nyelv helyzetét is befolyásolja, (különösen gyermekeknél, 8-10 éves kortól) logopédust is érdemes felkeresni!​


szegmentális stabilizáció

 gerinc túlterhelése, előre haladott életkor, hanyag tartás, csigolyák közötti bármely alkotó sérülése (porckorong, szalagok, kisizületek, kilépő idegek, mélyen fekvő izmok..), a gerinc tartó funkcióját csökkentik, így a gerinc adott szakasza instabillá válik. A mély tartóizmok helyett felületesen fekvő nagy izmokkal dolgozik a szervezet. Ez tünetekhez vezethet: derékfájdalom, hosszas ülés/állás alatti fájdalom, felálláskor fájdalom, merevség érzet, görcsös izmok...stb. A terápia a páciens aktív, türelmes tornáját igényli, mely során a mély izmok megerősödnek, a szervezet újra tanulja a helyes izomműködést, így a gerinc újra betöltheti stabil tartó szerepét.

fascia manipulació

Olasz Luigi Stecco által kidolgozott manuális technika. Az izmokat körbevevő izompólya (fascia) mély rétegeit kezeli, visszadja az izom normális rugalmasságát, térfogatát, feloldja hosszú ideje fennálló letapadásokat. Az izompólya az egész testet behálózó, összefüggő rendszer, amelyben számtalan a test helyzetét érzékelő "jelfogó" található. A kezelésekkel így nem csak a fájdalmas területet, hanem az egész test normál működését tanítja újra. Passzív (a páciens nem tornázik), nem fájdalommentes technika, mely türelmet és fájdalomtűrést igényel.

kinematic taping

A technika Japánból, csontkovácstól származik. 100% pamutanyag gyógyszermentes, bőrsemleges akril ragasztóval bevonva, a bőr mozgását utánzó nyúlással bír. Megfelelő módon és helyen feltapasztva a bőrben található érzékelőkön át "kommunikál" az izmokkal. Idegfájdalmak csillapítására, izomfájdalmakra, sport sérülések után tehermentesítésre, vagy éppen az izmok támogatására kiegészítő terápiaként alkalmazható. Visszatérő sérülések, fájdalmak esetén a felragasztási mód a páciensnek megtanítható. 


perifériás idegmobilizáció

A gerinc mentén kilépő, minden szervhez lefutó idegszálaknak saját ellátási területük van. A lefutás mentén bármely okból az ideg nyomás alá kerülhet, pl.: gerincműtét után, porckorong problémáknál, túlterheléses gyulladások után (váll, csukló...stb) sérüléskor, kemoterápia után. A nyomás az adott területen fájdalmat, érzészavart okoz. A technikával az idegszál a nyomás alól felszabadítható, mozgékonysága helyrehozható, ezáltal megszünik a fájdalom, az érzészavar. A technika váltózó mértékben a páciens aktivitását is igényli.


DSGM-Dévény terápia

Dévény Anna gyógytornász által kidolgozott, újszülött kortól alkalmazható módszer. Kifejezetten hatásos korai időszakban mozgásfejlesztésre, az idegrendszer ösztönzése által. A terapeuta a vázizom rendszer érzékelőin keresztül befolyásolja az izmok feszültségi állapotát, normalizálja az izomtónust, ezáltal teszi lehetővé a sérült irányítás alatt álló izmok, testrészek normál mozgását.Kíváló kiegészítő technika baleseti sérülés és gerincferdülés esetén is.


Fitmummy Training - medencefenék training

 Szülés előtt/után, várandós, vagy klimax környékén járó  nőknek egyaránt hasznos és gyakorlatias tudás a gátizmokról, hasizmokról, törzsizmokról. A gátizmok és a mély hasizom összehangoltsága szükséges a törzs megfelelő teherbírásához, mindennapi élethelyzetek fájdalommentességéhez, inkontinencia/gátizomgyengeség elkerüléséhez. Rehabilitációjuk hiányában derék/hát/nyak és csípő fájdalmak alakulhatnak ki. A Mummy Tummy Training mind megelőzésre, mind már kialakult tünetek csökkentésére, megoldására alkalmas.


Rehabilitációs Pilates

Gyógytornászok által alkalmazott módszer. Az eredeti Pilatesre alapozva, tudományos kutatásokkal alátámasztott mozgásmintákat alkalmaz olyan esetekben, amikor a mozgás fájdalommal jár, sérülés, vagy egyéb egészségügyi probléma áll fenn. Rehabilitáción alapuló torna, amely életkortól és "sportos" előélettől függetlenül alkalmazható.